Jul 1, 2011

Chombee Lari Dari Rumah !!

Hari Rabu lepas,ada cerita yang betul-betul berkesan di hati saya.Rasa macam magic pon ada..hehe.Bila kejadian ni terjadi,betul-betul buat saya dan Mr Kudud sayang sangat kat Chombee.

Cerita dia macam ni....malam selasa lepas saya dan Mr Kudud memang tak tido malam sebab saya busy amik gambar dan siapkan entry untuk Pypy.Lamb Studio .Mr Kudud pulak temankan saya satu malam (sambil main PS2).So pagi Rabu baru tido sebab satu malam tak tido kan..

Tengah hari bangun,terus pegi ke dapur untuk masak.Pagi sebelum tuh saya kurung sekejap Chombee.Memang kebiasaan,every time saya nak tido baru saya kurung Chombee.Kalau tak,memang dia bebas terbang dalam rumah.


Nak dijadikan cerita..adik saya lepaskan Chombee masa saya dan Mr Kudud tido..Tapi memang tak kisah pon kan sebab Chombee ni punya peel senang je.Bukak tingkap ke..sliding door luas-luas ke memang dia penakut nak keluar dari rumah.

So bila saya tengah memasak,saya perasan Chombee masuk dalam bilik.Perasan saya confirm dia nak kejutkan Mr Kudud bangun tido..Memang habit dia macam tu.So memang tak kisah laa kan..

Lepas habis je memasak,saya terus masuk dalam bilik,kejutkan Mr Kudud.Masa tuh Chombee tak de dalam bilik.Memang tak perasan pon lagi dia hilang time tuh.

Tapi lepas beberapa jam,saya pelik sebab tak dengar bunyi Chombee.Terus saya tanya adik saya Chombee kat mana.Apa lagi terus kitorang cari Chombee gile-gile.



Masa Chombee hilang tuh (lebih kurang pukul 2.30 petang,Mr Kudud keluar sekejap untuk pergi ke pejabat pos.Balik je dia kat rumah,terus adik saya bagitau yang Chombee dah hilang.Time tuh saya dalam bilik,dah nangis gile-gile sebab memikirkan mesti dah tak jumpa Chombee lagi.Reaction Mr Kudud?? Apa lagi..terus dia keluar rumah cari Chombee..adik saya pon keluar beberapa kali cari kat tingkat bawah dan atas ( rumah saya apartment tingkat 11)

Masa tuh saya tengok muka Mr Kudud sedih sangat.Air mata dah bergenang...tapi cover sikit aaa kan..hehe.Dia siap tunggu kat parking bawah sambil bawak kayu kesayangan Chombee dan nyanyi lagu Bruno Mars, Marry you kuat-kuat.Selalunya kalau kitorang nyanyi lagu Marry You,Chombee akan datang sambil tengok bibir kitorang menyanyi dan dengar sampai kitorang habis nyanyi.Kadang-kadang dia akan gigit bibir kalau kitorang berhenti menyanyi.


Saya pon turun jugak tapi sekejap je.Takut tiba-tiba Chombee balik rumah,tak de sapa pulak kat rumah kan.Sebelum tuh masa adik saya cari Chombee,dia ternampak Chombee kat tingkap rumah sebelah,tapi bila adik saya panggil,Chombee lari.Mr Kudud pon ada nampak Chombee terbang kat keliling apartment.Tapi bila dia panggil,Chombee tak datang pon.

Last sekali saya dan Mr Kudud naik atas tunggu dekat balkoni.Saya dan Mr Kudud beberapa kali nampak dia terbang keliling apartment.Maybe dia nak balik tapi tak tau rumah yang mana satu.Mulut ni dah berbuih dah menyanyi lagu Bruno Mars kuat-kuat.Mesti jiran-jiran ingat kitorang ni gile glamer kan..hehe

Saya dah berdoa dalam hati kalau Tuhan nak panjangkan jodoh kami dengan Chombee,mintak-mintak laa dia pulang balik hidup-hidup.Kalau betul-betul dia nak bebas memang kena redha laa kan.Nama pon burung,mesti dia nak terbang bebas kan.Dalam rumah kami pon dia terbang bebas jugak.Tapi maybe kawasan limited sikit.



Last sekali saya terfikir untuk bawak laptop kat balkoni dan pasang lagu Bruno Mars tuh kuat-kuat,mana laa tau time kitorang nyanyi tuh tak sedap macam Bruno Mars kan.Tak salah pon mencuba.Saya pasang lagu Bruno Mars kuat-kuat sambil tunggu kat balkoni.Beberapa minit lepas tuh Chombee terbang ke arah balkoni rumah kitorang.Magic kan?Power betul lagu Bruno Mars ni...hehe.

Masa dia terbang tuh saya cuba tangkap dia,tapi dia lari..Hadoiii...tensennye!! Mr Kudud pon cuba tangkap tapi tak dapat jugak.Time tuh dah tak tau apa nak buat dah..Sekali nampak dia terbang menghala tingkap bilik kami.Terus Mr Kudud lari ke bilik.Time tuh saya dah nangis-nangis dah tunggu kat balkoni...


Sekali saya dengar Mr Kudud panggil saya masuk bilik...Magic!!! Chombee ada dalam bilik.Muka stok tak de perasan bersalah.Muka dek je....saya terus cium Chombee sambil membebel marahkan dia lari dari rumah.Mr Kudud dah menangis seronok sebab betul-betul tak sangka Chombee boleh balik rumah.Dah laa Chombee ni kecik lagi.Makan pon harapkan tuan bagi..Memilih pulak tuh.Nak makan yang sedap je.Masa dia hilang tuh..saya asyik terpikir kalau malam kat mana laa dia nak tido ( Chombee takut duduk dalam gelap),apa dia nak makan..ishh..macam-macam lagi laa saya fikir.Sampai sebijik nasi pon saya tak sempat jamah memikirkan Chombee ni...

Haaa...panjang kan entry saya kali ni.Sorry laa korang..kalau boleh saya tak suka tulis entry sedih-sedih dalam blog ni.Suka cerita benda happy-happy je.Kalau sedih saya suka simpan sendiri je.Tak suka share dengan orang..hehe.Mesti letih baca entry pasal Chombee ni kan...Saya dan Mr Kudud ni kalau ada pets memang perangai macam tuh.Sayang melampau-lampau...kalau sakit sikit,sanggup habis beratus-ratus hantar ke private animal hospital semata-mata nak bagi diorang ni sihat.Kitorang sakit pon tak pegi klinik tau.Pergi hospital government je..

Malam semalam saya dan Mr Kudud tengok balik video Chombee masa dia kecik-kecik.Memang terharu sangat sebab kitorang bela dia dari dia baby sampai dia dah boleh terbang.

Ini dia antara video Chombee masa dia baby dan baru belajar terbang..











Ini dia lagu yang buatkan dia balik rumah...hehe.Lagu favourite dan lagu tido Chombee ni





Saya sayang sangat Chombee..ermmm....dan Chicken sekali ok??Kang tak cakap,majuk lak Chicken nanti..hehe


From Puchong With Love...










27 comments:

MiYOKO SuKi said...

comelnye chombee niii..tau lagu bruno mars je ye...

korang nyanyi die tak datang ek...hahaha...suara korang sure sumbang tuu...hahahah...

nasb baik, die pandai blk umah kann..kalo tak, sian gak kt die...yela, die tak penah terbang bebas...

chombee...chombee......

vampire's lovex said...

rsa nak gigit chombee ni..nakal kemain haaaa....

leps ni jangan bukak tgkap da..hehe

Mama Gee said...

chmelnyaa....cute sgt...
mmg beli dr kecik ke...
mama nk bela gaklah mcm ni...
buat peneman sunyi..hik3

Liyana Zahim said...

Akak, wat a very interesting story.. About mutual afection btwen man and animal.. Hehehe.. Realy touches my heart.. Sygnye akk dgn mr kudud kat chombee.. Salunye haiwan yg kte plhara dri kecik takan lupe tuan dia.. Mayb combi nk try test tgk dunia luar kot.. Prasaan curios seekor burung.. Nak blajar trbng sndri kat luar.. Ohhh sgt suke entry ni!! =)

Cik Kiah said...

dear... cite terbaek penah saye dengar... ingatkan da tak jumpe da... cedey jugakk... heee..! pandai dier..da kenal tuan kan...

Azwana Shamsudin said...

sweet nya.. suspen giler masa baca entry nie..! for chombee, jgn lari lg tau.. cian Mama Liza.. :)

Azwana Shamsudin said...

sweet nya.. suspen giler masa baca entry nie..! for chombee, jgn lari lg tau.. cian Mama Liza.. :)

Mommy Fara said...

Selamat membela burung yang comel! Bila lagi mahu membela anak sendiri? =)

merahitujambu said...

ahahha.comel.sy dulu penah hamster hilang.cmne leh kuar ntah..sampai sy bubuh nama dia si kuat rayap...ahahaha

nawal addina said...

comel laa !

Salhah Suhot said...

dah cam anak korang dah.hehe

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

comelnye...
hehehe...

cik aisha said...

chombee noty ye kamu lari dr umah...laen kali jgn buat dah....sedey baca memula,pas2 hepy sbb dia da blk smula...:)

Rtp Farra Arisha said...

oh chombeeeeeeeeeee~

mira shahidan said...

alahai....betol sayang ni...=)

wanda arry said...

alahai sian kat awk..xpe2..chombee da alek da..leh plok cium kuat2 :)

cik chinta said...

baca entri ni dengan khusyuk sebab cite pasal chombee kan. uhuh..nasib bek dia balik tau, sape yang kaler puteh tu? sbelah chombee? cane bole dapat chombee masa kcik2 lagi? beli katne? byk nye soalan. teruja sangat. macm nak bela satu gak.

♥MAMASYAZA♥ said...

memang ternyata, korang berdua syg sesungguhnya kat chombee tu

Azhariah Zuber said...

syg benor korang kat chombee..entry panjang nihhh

raihana said...

chomell lah chombee nie!!
sayang betol korng berdue kat chombee kan..sweet.=)

fLo said...

chombee pg dating kot kan dear...meet dia nye other half..hehehhee..=p

nasib chombee dh balik kalo x mesti u x tdo mlm ingat chombee...

lulu sikudud said...

terharu bace kesah chombee with 2 of u. lovingnyela. kan syok kalo sume manusia mcm ni. dgn binatang pon da tahap syg mcm ni kalo ade ank sure lg giler2 syg. baru la dpt kurgkan kes buang baby semua.
--->> ade kaitan ke kes buang bayi ngan kisah ni??? bedal jela kan sis.

lulu sikudud said...

terharu bace kesah chombee with 2 of u. lovingnyela. kan syok kalo sume manusia mcm ni. dgn binatang pon da tahap syg mcm ni kalo ade ank sure lg giler2 syg. baru la dpt kurgkan kes buang baby semua.
--->> ade kaitan ke kes buang bayi ngan kisah ni??? bedal jela kan sis.

Dinas Aldi said...

sedihnya bila baca entri ni tapi tergelak masa part nyanyi lagu Bruno Mars tu. saspen betoi si Chombee tu, haisy

bunga said...

comelkan..bunga teringin tapi..agak takut..heee

Just Call Me Bitt said...

terharu hokehhh....

mzhany said...

waaaa akhirnya chombee balik, ishh power sungguh lagu bruno mars nih kan....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...