Jun 14, 2012

Welcome To Our Family..Cici

" A kitten is in the animal world what a rosebud is in the garden.  "
Robert Southey
 
{ Photos From Instagr.am. Follow Me : pypylamb }

Selasa lepas, masa Mr Kudud balik kerja, tiba-tiba dia panggil saya ke pintu. Saya pun terus ke pintu tanpa lengahkan masa. Rupa-rupanya Mr Kudud nak tunjukkan saya ada anak kucing kat depan rumah. Kurus, telinga terkoyak, badan ada parut-parut luka dan muka comot sangat. Dalam hati saya terfikir macam mana lah anak kucing boleh terlepas ke tingkat 11 ni? Tak kan naik lif kot ? Datang minta makanan. Saya pun terus ambil kibbles Cooter dan terus bagi dia makan. Dia makan banyak. Lepas tu saya tanya Mr Kudud, "Macam mana ni? Tak kan kita nak biar dia macam tu je? Kecik sangat ni...tak tergamak nak biarkan dia duduk kat koridor tu tanpa makanan." Mr Kudud pun berfikir. Dia cakap tak pe la, kita bagi makan kat luar je. Nanti dia lapar dia datang lah makan. Saya terus menangis. Adoi... tak sampai hati pulak biar kucing kurus ni kat luar. Mak dia pulak tak tau kat mana. Sudahnya saya pujuk Mr Kudud nak bawa anak kucing ni masuk rumah. Mr Kudud kata, " Jangan tanya I, u tanya Cooter dulu "

Lepas tu saya bawak Cooter jumpa si kecik ni. Alhamdulillah Cooter tak marah-marah pun. Selalu dia garang dengan kucing lain. Maybe dia kesian kot. Terus berlagak macam abang-abang pulak. Caring gila ! Sudahnya si kecik ni jadi ahli keluarga kami yang terbaru. Semalam, saya mandikan dia dengan air suam, cuci muka, cuci telinga, bagi minum susu dan train dia buang air besar kat pasir. Senang betul ajar dia. Sekarang dah pandai membuang kat pasir. 2-3 jam sekali ulang makan. Tenaga pun dah makin bertambah, dah pandai main-main dengan Cooter. At least Cooter pon tak boring sangat bila tinggal sorang-sorang kat rumah. Dah ada adik kan..

Buat masa ni, saya kuarantin si kecik ni kat dalam cage. Nak train dia betul-betul membuang dalam pasir dan nak check sama ada dia ni berpenyakit ke tak sebelum saya hantar ke vet. Hopefully si kecik ni tak ada masalah kesihatan yang serius. By the way, saya dan Mr Kudud dah decide nak namakan dia CICI. Semua nama pet kami bermula dengan 'C'. Untuk mudahkan kami nak sebut nama dia, kami letak je nama Cici. Nanti saya update lagi perkembangan Cici ni minggu hadapan.




Love,
LIZA RAZAK







78 comments:

Sue-Rya Qistina said...

owh dh ade kawan..hehehe
kucing saya dulu, x bole ade kucing lain dlm rumah, confirm dia ajak gaduh!
tapi lame2 dh ok sbb betina bertemu si jantan! :D

pinky said...

me....tak suka kucing... tapi kalau dalam situasi mcm tu akan cb tuk tolong gak....mesti!!!

ieedaz @ mama_isha said...

alahai comel la cooter dan cici ni..abg & adik yer..so sweet...

Yana Libra said...

comel! :)

FARAH deeb said...

Alah siannye dia. Ak-ahh kecik2 camtu bagi dia dok dalam cage dulu ye. Nanti awak dah besar awak leh kuar main ngan kawan okeh kCici! Theee...
My latest Entry :)
Finally- Baiti Jannati siap sudah!

Aishah Jahirah said...

comelnye cici ni...tinggi tu tingkat 11,sama ada dia sesat or tuan dia abaikan...

Ayuni said...

cute cat!

Riena Haiqal said...

alahai siannya kucing tu.. nasib baik dia pegi kat rumah Liza kan.. dapat gak dia berteduh dan menumpang kasih.. saya pun sangat2 suka jaga kucing ni.. masa dia kecil siap beli botol susu dia..

♥ Wina ♥ said...

cutie pie!

my son kalau nampak nie, habislah dia 'serang' hihihihiii

norhidana said...

kesian cici, mmg comot kurus, takpelah dik, mana tau ada rezeki lain or dpt ganjaran jaga cici tuh...

tak sbr nk tunggu minggu dpn, ntah2 cici dh gemok cam cooter dh...

LaLa mhdnor said...

kesian kucing tu sampai telinga pun boleh terkoyak.

nasib baik Cooter tu oke dengan cici :)

sitiezahim said...

wahhh comelnya..baik hati u all unt jaga dia..:)

Bulan Syurga Firdausi said...

comel nye...heee yup betul train dulu nanti senang die dah tau kat mane nak buang heee

Kesuma Angsana said...

LR : suka tgj mmg comey...but saya takut kat kucing ler !

syazwan tahir said...

comelnya cici ! :D hehehe... tp saya minat persian cat


enciksyazwanpunyablok.blogspot.com , kalau rajin mai la singgah..ada entri baru :)

Cikpuan rara said...

comei nama nya cici.

Anisa Hang Tuah said...

comelnyaaa =)

Gieyana said...

cmey sgt..geram juga ngan kucing..mcm nk bela gak nie..:-)

laskar pelangi said...

Tersangatlah suka dengan meowwww ni. Ala,hensemnya Cooter.Macho habis tengok si Cici tuh. Waaaaa bagus jugak Cooter tak terkam Cici.Biasanya kucing yang tak kenal,mesti nak gadoh2 jer...Alahai comel betol Cooter..Debab je..Nanti update la lagi pasal meowwww. Ngeee~~:))

Rara Nasiha said...

I wish i could have one. tapi mak tak boleh dengan kucing. geli. :(

SYAH'IZZAT said...

ramainya kucing.. haha

Paradise Gal said...

tahniah sebab dapat kucing baru. kalau kerie pun buat yg same jugak. kat rumah tu pun da banyak kucing kutip. hehe

Hanamiko Sakura said...

kesian betul dengan keadaan cici memula.. sobs..
cooter ada kawan baru ^^

Cinta Misteri said...

Cooter dah ada geng. jusk asking, what hapen to cici face. memang macam tue ke ala-ala kak pah banyak tahi lalat?

sabrina maida said...

woow nice post !! btw i have giveway on my blog its open for international . if you had a time please check my blog :) good luck :D

join my second giveway for 5 winners

http://newsabesabrina.blogspot.com

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

comel je dua2..geram tgk..best kan bela kucing..lama xbela..:)

ana liyana said...

kak.. nak info sket pls.. kucing elok bagi susu ape erk? sbb adik ipar ana slalu bagi susu tepung.. kdg2 tu bagi susu kambing. hahaha.. a few hour lps die minum susu kuceng tu mcm menggigil perot die. nape erk?

satu lagi btol susu tu puting btol susu die khas ntok kuceng ye? RM bape ye sebotol? nak cri tpi x jumpe2..

tq..

noornazuha said...

ahhhh...comel betul...

eintan nurfuzie said...

mm... comot..tp bila dia dah sihat n wangi..msti cantik kan?

cik najihah said...

oh cici soo comel

puteri nur aqiliah said...

yay! cooter dh ada adik baruXD

ashikin said...

Salam kenalan & i dah follow u back... cutenye kucing2 tue:)

~Beb~ said...

So sweet of u.. Semoga dimurahkan rezeki menolong insan2 ni :)

Neeza.Areef said...

jaga elok2 kucing tu..

~MiZz Atie ZieYa~ said...

comeynya cici nih!!!

ain vanilla said...

smartt la gambar tuu

Nur Aischa said...

ya Allah kesiannya tgk anak kucing tu.. :'( alhamdulillah, skrg cooter dah ada kawan baru & adik baru skrg ni kan :D

suzie rahman said...

wah untung cici lpk dpn rumh liza.klu dpn rumah org lain xtntu dpt lynan gitu.

Aditia-novit said...

saya tidak paham dengan yang anda katakan ,
I am from indonesia

Happy blogging?

Liza Razak said...

@sue-rya qistina : nasib baik si cooter ni tak gaduh pulak dengan si cici

Liza Razak said...

@pinky : tu la..kalau terdesak mmg saya pun akan tolong :)

Liza Razak said...

@ieedaz @ mama_isha: a ah..skrg dah jadi abang dan adik dah..hehe

Liza Razak said...

@yana libra : thank you :)

Liza Razak said...

@farah deeb : saya asingkan dulu takut cici ni berpenyakit

Liza Razak said...

@Aishah Jahirah : tu laa...saya rasa die ni sesat..nasib baik sesat ke rumah saya

Liza Razak said...

@ayuni : betul tu..walaupon cacat tp ttp cute :)

Liza Razak said...

@Riena Haiqal : kan..kesian tgk kucing terbiar ni

Liza Razak said...

@norhidana : Insya Allah...skrg cici dah berisi skit..asyik makan je..hehe

Liza Razak said...

@wina : kan...hehe

Liza Razak said...

@LaLa mhdnor : tu la...lega saya :)

Liza Razak said...

@sitiezahim : betul tu..walaupon die cacat tp comel :)

Liza Razak said...

@Bulan Syurga Firdausi : skrg cici dah pandai membuang dah..lega saya

Liza Razak said...

@kesuma angsana : ye ke? lor...npe takut?

Liza Razak said...

@syazwan tahir : nanti saya singgah blog awak yer :)

Liza Razak said...

@cikpuan rara : thank you :)

Liza Razak said...

@anisa hang tuah : kan...hehe

Liza Razak said...

@gieyana : nanti bela la satu :)

Liza Razak said...

@laskar pelangi : nanti saya update lagi cerita pasal diorang ek

Liza Razak said...

@rara nasiha : nanti bila awak dah kawin, bolehlah bela satu :)

Liza Razak said...

@SYAH'IZZAT : mane ade ramai...ada 2 je..hehe

Liza Razak said...

@Paradise Gal : tula...nak biarkan x sampai hati pulak

Liza Razak said...

@hanamiko sakura : cooter suka sgt ada kawan baru ni

Liza Razak said...

@cinta misteri : mata die berair..tompok2 tu sebenarnya taik mata die.skrg dah ok sikit

Liza Razak said...

@sabrina maida : thank you :)

Liza Razak said...

@~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ : memang best sbb diorang ni sangat comel

Liza Razak said...

@ana liyana : susu kena beli khas untuk kucing sahaja.ade jual kat petshop.puting pon sama..saya beli kat petsmore.murah je.dalam belas2 ringgit

Liza Razak said...

@noornazuha : thank you :)

Liza Razak said...

@eintan nurfuzie : sekarang dah comel dah..hehe

Liza Razak said...

@cik najihah : thank you :)

Liza Razak said...

@puteri nur aqiliah : seronok cooter !!

Liza Razak said...

@ashikin : thank you :)

Liza Razak said...

@beb : amin :)

Liza Razak said...

@Neeza.Areef : baik!!

Liza Razak said...

@~MiZz Atie ZieYa~ : kan..hehe

Liza Razak said...

@ain vanilla : thank you :)

Liza Razak said...

@nur aischa : tu laa..seronok cooter ada kawan baru :)

Liza Razak said...

@suzie rahman : nasib baik cici dah selamat skrg

Liza Razak said...

@Aditia-novit : thank you :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...