May 12, 2014

From Dubai, Istanbul & Cappadocia





“And, when you want something, all the universe conspires in helping you to achieve it.”
  Paulo Coelho, The Alchemist



Assalamualaikum & Hello.

Malam ni buang tebiat sikit update blog secara pukal kekdahnya. Sebenarnya boring tak boleh tidur, sambil-sambil blogwalking blog kawan-kawan tu, meh saya update entry selingan. Asyik-asyik entry Redang je kan...saya pun boring nak taip.

Nama pun entry selingan, harus ler saya update entry basi yer dak? Bulan Januari lepas, Mr Kudud join company trip. Tiap-tiap tahun memang bos besar diorang akan bawak satu company pergi bercuti. Staff je yer...bini tak boleh ikut...huhu. Tahun lepas diorang pegi bercuti di India. Masa tu pun saya dah jealous tak hengat. 2 bulan lepas tu, pergi Lombok pulak...Amboi...untung sangat!!

Tahun lepas, Mr Kudud cakap kat saya yang company dia bakal holiday kat Istanbul. Amagadd....terus rasa nak tumbuk muka Mr Kudud akibat terlampau jealous. Diorang kena transit kat Dubai 10 jam. Dah alang-alang transit lama kat sana, diorang buat trip sendiri pergi Burj Khalifa. Tapi yang Dubai ni bayar sendiri, company tak tanggung. Dah alang-alang sampai kan...baik jalan-jalan kat Dubai tu. Nak pergi sendiri ntah bila ler kan..2 minggu sebelum pergi Istanbul, kitorang berdua sakan shopping keperluan Mr Kudud di sana nanti. Al maklumlah cuti seminggu. Nak beli jaket la, sweater la. Nak pulak Istanbul masa bulan Januari tu masih winter. Harusler sejuk kan.


Seminggu Mr Kudud bercuti di Istanbul, saya balik kampung di Perak. Tiap-tiap malam mesti video call dengan Mr Kudud. Bergayut macam baru bercinta 3 hari kekdahnya. Nasib baik senang dapat wifi kat sana. Kitorang ni jarang berpisah...sekali sekala kena tinggal seminggu, rindula jugak. Seronok dengar cerita Mr Kudud jalan-jalan kat sana. Saya dah siap pesan kalau dia shopping kat Istanbul, mintak dia belikan saya shawl cashmere. Teringin sangat nak pakai shawl cashmere Turki. 2 hari sebelum dia balik Malaysia, dia post gambar kat FB saya. Ala...terharunya!! Selain Istanbul, diorang stay kat Cappadocia jugak. Paling jealous bila Mr Kudud cerita dia naik hot balloon kat Cappadocia. Lepas tu bermalam di hotel dalam gua (Kayakapi) ...huwaaaaa nak ikut!!!


Balik je ke Malaysia, Mr Kudud terus gerak pergi kampung saya di Perak. Sampai je kat rumah parents saya, wahhh...bukak je beg ada macam-macam dia belikan kat saya. Ok la...tak adalah sia-sia kena tinggal seminggu kan. Ada apple tea, pomegranate tea, set teko, handmade table runner, handmade bag, fridge magnet, t-shirt dan macam-macam. Dalam gambar tu saya snap mana yang sempat je. Sebenarnya ada banyak lagi souvenir yang Mr Kudud beli


Mr Kudud sempat singgah di Hard Rock Cafe Istanbul sebelum balik ke Malaysia. Dia cakap Hard Rock Cafe ni baru je beberapa minggu dibuka. Dia belikan t-shirt & key chain. Key chain tu saya simpan..sayang pulak nak pakai..hehe


Saya ni jarang pakai t-shirt bila jalan-jalan. Nak pulak kalau t-shirt lengan pendek. Tapi bila Mr Kudud belikan t-shirt ni...dan-dan tu jugak nak pakai pergi berjalan..hehe..poyo sangat!

 
Shawl cashmere ni paling favourite pasal susah gila nak dapat cashmere 100% kat sini. Tu pun Mr Kudud cakap dia beli yang agak murah pasal kat sana cashmere shawl yang dijual semuanya handmade dan dijual menggunakan currency US Dollar. Paling murah Mr Kudud beli ni dalam USD 120. Dia beli 2 helai kat saya. Uishh...kalau kat sini jangan harap saya yang kedekut ni nak beli shawl walau harga RM 100 pun...hehe. Consider sangat mahal..hehe


Kenang-kenangan pegi Burj Khalifa. Souvenir kat atas tu mahal-mahal belaka. Jadi Mr Kudud beli 3 ketul souvenir ni untuk buah tangan balik Malaysia. Yang penting ada fridge magnet!! hehe. Sapa kat sini suka kumpul fridge magnet, sila angkat tangan!! Mr Kudud cakap nanti dah cukup duit, dia nak bawak saya pergi holiday kat Istanbul jugak. Dengan syarat, saya kena puasa beli handbag selama setahun..Aduh...seksaaan batin betul ni. Mana lagi penting..handbag atau holiday? Ermmm


Motif upload gambar ni? Saja nak sakitkan hati sendiri. Eh...bukan..nak pasang angan-angan naik hot balloon ni suatu hari nanti...Ya Allah...cantik betul pemandangan..




Love,
LIZA RAZAK






FOLLOW ME 
INSTAGRAM | KEEK | FACEBOOK | TWITTER | LOOKBOOK

- Posted using BlogPress from Liza Pypylamb's iPad

17 comments:

babYpose said...

quote di atas "jika mahu sesuatu, seluruh alam (doa doa ibu kawan) akan menolong untuk mencapainya" betul tu yang penting kita mengaku mahu tanpa menyebuti
takpa la tak de rezeki lagi. kak suka quote orang putih ni heee:) untungnya Liza dapat souvenirs, yang paling untung niat suami nak bawa jalan tu yang best :)

Noor Aini said...

Cantik lah shawl tu.. si jealous.. patut bwk wife skali kan..hehehe

Nanie said...

Hehe... untung la... tak dapat pegi pun, banyak dapat ole2...

~Beb~ said...

hamboih jauh nye dapat pppppppppppppppp.. sonot!

Izzati Amira said...

cantiknya baju Hard rock couture tu.. waahhhh (:

Khai♥Rin : anies said...

hehehehe x pe liza insya allah ada rezeki nnt pasti akan smpi punya la...sy pun da berangan nak ke trki ni tp ntah bla la akn menjadi ;-)

O'gosh Iskandar said...

sanggup kot xnak handbag demi nak pegi istanbul...isk

Anis Shafeera said...

bestnyerrrrrrrr....hihi

yana yani said...

wah banyaknya buah tangan! jelous tengok ni
shawl tu paling geram tengok! ish mahal ye
memang kalau saya pun suka camne pun tak akan beli kalau duit sendiri...hehe

ct cucubi said...

kalau kite pon.. kite jeles jugak. huhuu...

Kesuma Angsana said...

amboi bestnyer... tak ikut tapi dapat macam2 yer.. I Like hehehe

Kopiolimauice said...

Istanbul mmng teringin sgt nk gi sana...tepengaruh citer Istanbul aku datang ;p

Syafiqah Hashim said...

wahhh!! bestnyaaa..best lagi kalau dpt bawak isteri join kan kak..

husna zahidi said...

puasa beli beg setahun kak!! hehehe..
bestnyaa..

husna suka kumpul FM..
memana pergi mesti beli..:p

ietams said...

bestnya bercuti ke istanbul

eyeyou said...

belom penah pergi pon..atleast da merasai keseronokan di tempat org..

elly nadyra said...

saya pengumpul FM
liza, akak pun pengumpul magnet dan shot glass hrc
wajib beli kalau ke hrc mana2
sis suka the pic yang dishare kat fb tu....romantiknya!
sangat2 suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...