May 24, 2012

Pasar Karat Memory Lane

{ Pasar Karat Memory Lane, Ipoh . 20th May 2012 }



"...what matters isn't the camera you have but your ability to use what you have"
Nigel Barker



Bertahun jugak saya tak pernah berkunjung ke sini. Pasar Karat Memory Lane atau nama famous nya Loken atau Loh Kim memang tempat favourite saya kalau pergi jalan-jalan kat Ipoh.Kalau peminat vintage pasti suka pasar ni.Sebab semua jenis barangan vintage ada dijual di sini.Dari pakaian, barangan rumah, barang hiasan, permainan dan pelbagai lagi.Sebenarnya kunjungan saya, Mr Kudud dan adik-adik saya nak outing photoshoot kat sana.Kali ni best sikit sebab adik bongsu saya pon bawa DSLR dia sendiri.So meriah lah sikit outing photoshoot kami.Lepas ni setiap kali saya balik kampung bolehlah ajak adik saya dan Mr Kudud buat outing macam ni lagi..hehe.Berbalik kepada cerita pasar ni...kami sampai dalam pukul 10 pagi.Masa tu cuaca memang panas terik dan pasar ni pulak sesak dengan pengunjung.Mencabar jugak la nak photoshoot.Nak belajar punya pasal, layankan je lah..hehe.Tapi outing tu memang seronok sebab kami boleh jalan-jalan cuci mata dan shopping.Kalau korang berkunjung ke Ipoh, jangan lupa singgah di Pasar Karat Memory Lane ni.Serious menarik ! Tapi pasar ni hanya ada pada hari Ahad, dari pagi sampai tengah hari sahaja.Next time saya nak buat outing photography lagi.Tapi belum decide dekat mana.Ada sesiapa nak join team saya? Ramai-ramai lagi seronok kan :)



{ Photographed by Imran Izham + Liza Razak | Edited by Liza Razak }
The 80's Photography, " We Love Vintage ! "



From Puchong With Love,
LIZA RAZAK




82 comments:

Mish eika :) said...

dah lama tak jejalan kat ipoh :) huhu

Syafiqah Hashim said...

wowww...macam best je ^_^
ibu pika org perak, tp tak pernah sampai sini lg...

Chikova_Airashii said...

knp gamba sume lawo2!!
dulu mase blaja sane salugak pegy pasar karat, best giler.. bnde2 yg disangke akan dijual pun byk jual kt sane kan?? :p

Siti Sakinah Binti Ishak said...

wow!

cantiklah gambar 80's photography ni

akak edit pakai apa?

photoshop ke edit kat DSLR je?

hehe..#mintak nasihat yang pakar =B

Neeza.Areef said...

classic sgt!

HeNRieTTa JoSe said...

Memory Lane...neverbeen there....but the name....do remind me of something....and someone...

syawalsimpsons said...

nice pic..lama la tak jejak kaki kat sini...sini la dolu tempat bersuka ria..lahai..kikikikiki....

Mrs.Izi said...

gambarnya semua cantik2.awesome.

cik najihah said...

klasik..cntik je

nadia farhana said...

cantik nya gambar2 tu.. :)

Sharz said...

pernah pergi sini!!!

Nurul Husna Mohd Hassan said...

jual barang2 lama, sesuai dengan nama Pasar Karat =)

nice picture =)

♥ Elin ♥ said...

dear...mkamu suke kan dgn brg2 rare nih. mari lah dtg melaka.

jln di jonker walk...lg macam2 barang kamu blh jumpe :)

Saya Disini said...

kat sni mcam2 bende pelik org jual..kadang tu terpikir gak..cam ni pon jual lgi ke..hehe..tu la uniknye pasar karat kt ipoh ni..

nita said...

Menarik sungguh gambar2 ni ^_^

azalia hjsalleh said...

saya nak main congkak !! =)

QueeN TerataI said...

so far blm pernah sampai pun.. tp pernah tgk psl pasar karat ni kat TV..

norhidana said...

nama psr tu sesuai sgt...memory lane... mmg sgt memory brg2 yg ada kt situ

Salmiza said...

X kira pic tu macmane pun tp klu pandai edit sure jd cantik..

Rai said...

memang berkarat ni..gigil kalau pegi situ gamaknya.. takut terbeli barang tak perlu..hehe..

|| NaFiRaa || said...

suka nye tengok barang2 antik.. suka2!!

Cik Kay Jue said...

wow.. penuh nostagia! classic! like! gambar pun lawa!

Cik Kiah said...

puan liza, awak sangat menyukai vintage ye.. suke tengok pic2 tu...

Asma Azuani said...

sangatlah vintage gambornye. pandai edit, pandai snap.

Liyana Iskandar said...

yuuuuww ! beshnya jenjalan mcm ni..
besh tau jalan2 tgk brg2 vintage, kat area alor setar pun ada jugak pasar mcm ni.. jual brg2 lama.. area jalan putra mcm2 ada kotak musik lama, buku setem dulu2, gambar p.ramlee,bundle, bla2.. hehe..

Rosidah Binti Muhamad said...

Wow!! Sangat2 vintage..cantik lagi..
T.kasih sudi jd follower..salam perkenalan liza..

ellynadyra said...

baru tau kat ipoh ada mcm nih tau....best gila nampak

daya said...

wah, macam interested je nak joinn !! :'D

Sue-Rya Qistina said...

bestnye! gambar semua menarik..

CikZaitul said...

nak itut..
wow giler menarik kali pertama jadi visitor kat belo ni..
:)
done follow u back darl :)

ainraus said...

waahhh. teringin nak pergi sana bila tgk gambar ni. wuwuwuwuwwu.

ANIM said...

pernah dgr tapi xpernah sampai..
kak teruja nak p bila tgk gmbr2 liza..
btl2 teruja..

ain vanilla said...

ain follow akk . ^^

Nowa Buddin said...

wow, walaupun duduk dekat jugak la dgn Ipoh, tapi tak tau pun ada tempat macam ni.

Prince of Noob said...

canteknya foto...

ascil.punye.lah said...

lawanyaaaa gambar2 heshhh bestnya kalau ada dslr.

pasar ni macam best je,teringin nak pergi.

teratak hati said...

tak pernah pg pasar karat..cantik2 gambar..

onie said...

klasik gila barang2 semua tu :D

dear yayah said...

nmpk classic sgt.. dh la antique items dh.. mmg classy la sis..

xpnh jejak pn kat tmpt tuh... sedih sungguh =.="

iEdA said...

besh...sm mcm pasar roadwalk kt penang ^_^

Liza @ Adzriel AB said...

cantik2 beno le gambornyee..

Liza Razak said...

@mish eika : nanti ada masa pegilah jalan-jalan kat sana :)

Liza Razak said...

@syafiqah hashim : nanti ada masa pergi lah sana :)

Liza Razak said...

@chikova airashii : betul tu...benda tak logik pon ada jual jugak..hehe

Liza Razak said...

@siti sakinah binti ishak : saya pakai DSLR untuk shoot..edit pulak pakai photoshop cs5 :)

Liza Razak said...

@Neeza.Areef : thank you :)

Liza Razak said...

@henrietta jose : ye ke? mesti ada sentimental value tu :)

Liza Razak said...

@syawalsimpsons : best kan kalau sekali sekala pergi ipoh mcm ni

Liza Razak said...

@mrs izi : thank u

Liza Razak said...

@cik najihah : thank u sis :)

Liza Razak said...

@nadia farhana : thank you sis :)

Liza Razak said...

@sharz : best kan?

Liza Razak said...

@nurul husna mohd hassan : betul tu.. :)

Liza Razak said...

@elin : mmg dalam planning nak ke sana..mesti best !!

Liza Razak said...

@saya di sini : betul tu..brg pelik2 pon ada jual..hehe

Liza Razak said...

@nita : thank you sis :)

Liza Razak said...

@azalia hj salleh : hehe..jom2

Liza Razak said...

@queen teratai : ye ker? famous jugak la ek

Liza Razak said...

@norhidana : betul tu..sesuai sgt nama memory lane tu

Liza Razak said...

@salmiza : thank u sis

Liza Razak said...

@rai : mmg bahaya..hehe

Liza Razak said...

@nafiraa : samalah dengan saya

Liza Razak said...

@cik kay jue : thank you :)

Liza Razak said...

@cik kiah : mmg suka sesgt..hehe

Liza Razak said...

@asma azuani : thank u sis :)

Liza Razak said...

@liyana iskandar : betul tu..kdg2 bukan nak beli pon..saja suka nak tgk2 gambar je

Liza Razak said...

@Rosidah Binti Muhamad : salam kenal sis :)

Liza Razak said...

@ellynadyra : betul tu..mmg best

Liza Razak said...

@daya : jom join !!

Liza Razak said...

@sue-rya qistina : thank u sis

Liza Razak said...

@cik zaitul : thank u :)

Liza Razak said...

@ainraus : nanti dtg lah bila ada masa :)

Liza Razak said...

@anim : nanti sis pergilah sana window shopping :)

Liza Razak said...

@ain vanila : thank u

Liza Razak said...

@nowa buddin : nanti pergilah sana bila ada kesempatan

Liza Razak said...

@prince of noob : thank you

Liza Razak said...

@ascil.punye.lah : best sbb boleh explore macam2..hehe

Liza Razak said...

@teratak hati : thank u :)

Liza Razak said...

@onie : kan ? mmg unik

Liza Razak said...

@dear yayah : mmg klasik..nnt ade time awak pegilah ke sana

Liza Razak said...

@ieda : ye ke? x pernah ke sana lagi

Liza Razak said...

@Liza @ Adzriel AB : thank u sis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...