Oct 23, 2013

Hello Jakarta : Sunda Kelapa Harbour



“If you can't get a miracle, become one.”
  Nick Vujicic, Life Without Limits




Entry Sambungan :


DAY 2 . 6 OCT 2013
( Sunda Kelapa, Jakarta Lama )


Assalamualaikum & Hello.

Tengah rajin ni baik update cerita pasal Jakarta lagi. Bukan apa..gambar banyak sangat nak diedit dan upload. Memerlukan kesabaran & kerajinan. Kalau tengah malas tu..berbulan-bulan lagi kot baru nak update..hehe.

Ok...sambung cerita pasal Sunda Kelapa ni. Actually...kami sebenarnya agak 50-50 nak ke Sunda Kelapa ni sebab baca review dalam Tripadvisor macam tak best. Tapi disebabkan kebetulan kami nak ke Fatahillah Square, alang-alang dah dekat tu, singgah je la kan. Habis je jalan-jalan di Pasar Antik & Koper, Jl. Surabaya, kami ke Sunda Kelapa. Tak adalah jauh sangat tapi disebabkan jalan macet (jam) memang ambil masa lebih kurang sejam jugak nak sampai. Sunda Kelapa ni merupakan pelabuhan lama dari zaman Belanda. Orang putih banyak datang ke sini untuk ambil gambar dan tengok bot dan kapal besar yang berlabuh di situ. Perlu diingatkan..kawasan pelabuhan ni udara dia sangat berhabuk dan kotor yer. Kalau setakat nak ambil gambar ok. Kami pun singgah sekejap je untuk snap gambar. Menarik jugak snap gambar-gambar kapal di situ. Tapi kalau nak jalan-jalan tu kalau tahan dengan panas dan udara kotor kat situ, dipersilakan...hehe. Dalam 15 minit..kami snap gambar di situ, kami bertolak pulak ke Fatahillah Square. Cerita pasal Fatahillah Square ni...minggu depan la kot cerita. Nanti korang bosan pulak kan...saya nak selit entry lain pulak yang dah lama tertangguh ni...hehe




Love,
LIZA RAZAK






FOLLOW ME
 

20 comments:

Noor Aini said...

Assalamualaikum,

Really nice picture even tho Liza kata tmpt tu lbh berhabuk n' panas..

hope to read more of ur travelling in indonesia.. take care

pinky said...

bestnyer dapat cuti2 mcm ni....

Ratu Hatiku said...

Bestnya... :)

adrianna syaz said...

Assalammualaikum..from melaka with love..:)..snggah dan folo blog liza razak.gambar2 yg cecantik :D

Su @ Aya said...

Kapal-kapal itu, macam kapal lanun pun ada. hehe...

Anyway nice pics sis!

husna zahidi said...

lagipun tempat ni mesti berbau semacam je kan..huhu..

nohas said...

Menarik pelabuhan ni..bersusun kapal2..kaw pelabuhan memang panas..

Leeza Eelza said...

bestnya dapat g sana... selamat bercuti =)

Ros Mat Saad said...

seronoknyeee...;)

O'gosh Iskandar said...

ala bestnya..dapat jalan jauh2....

Liza Razak said...

@Noor Aini : thank you sis :)

Liza Razak said...

@pinky : kalau ramai2 lagi seronok :)

Liza Razak said...

@Ratu Hatiku : memang best sis :)

Liza Razak said...

@adrianna syaz : thank you sis :)

Liza Razak said...

@Su @ Aya : betul tu sis..kat sini susah nak tgk pemandangan macam ni :)

Liza Razak said...

@husna zahidi : a ah sis...silalah tahan nafas..hikhik

Liza Razak said...

@nohas : betul tu sis :)

Liza Razak said...

@Leeza Eelza : thank you sis :)

Liza Razak said...

@Ros Mat Saad : memang seronok sis :)

Liza Razak said...

@O'gosh Iskandar : nanti anak2 dah besar sikit bolehlah holiday oversea pulak sis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...