Oct 18, 2013

Adik Cici Demam




“You will never be able to escape from your heart. 
So it's better to listen to what it has to say.”
  Paulo Coelho, The Alchemist


[ St Angel Animal Medical Centre, Puchong . 22 Ogos 2013 ]


Assalamualaikum & Hello.

Setelah sekian lama tak update blog...hadoi rindu banget sama blog gue! Rasanya hampir 2 minggu tak konsisten update blog. Mana taknya, 2 minggu lepas saya pergi holiday di Jakarta..kemudian balik raya haji di kampung pulak selama 6 hari, malam ni baru ada masa nak update blog. Cerita pasal saya bercuti di Jakarta tu nanti saya update ok? Banyak betul entry tertangguh terperam dalam draft...hehe..


Rasanya dah lama saya tak cerita pasal anak-anak bulus saya ni kan...ini cerita adik Cici saya ni demam 2 bulan lepas. Mula-mula tu die selesema...tapi tak teruk sangat. Saya biarkan dulu sebab dia ni selalu selesema lepas tu baik sendiri. Bila dah 2-3 hari saya tengok makin teruk..badan dia panas..terus saya dan Mr Kudud hantar dia ke vet biasa diorang ni, St Angel Animal Medical Centre, Puchong. Kalau dah demam teruk memang kena hantar klinik cepat-cepat sebab takut berjangkit dengan Cooter pulak. Lagilah parah.


Masa kami nak hantar tu jam dah menunjukkan pukul 6.30 petang. Vet ni pulak tutup pukul 7 malam. Cepat-cepat Mr Kudud call vet St Angel ni mintak diorang tunggu sekejap sebab takut bila biarkan Cici ni, sakitnya makin melarat pulak. Haritu dia langsung tak nak makan dan minum. Risau betul saya. Sampai je kami kat vet, doktor terus check Cici. Memang confirm dia kena flu yang teruk. Pelik jugak saya sebab Cici ni dah fully vaccinated tapi kena flu jugak


Doktor bagi option sama ada nak bawak balik ataupun letakkan di wad. Kalau bawak balik..risiko lambat sihat tu memang tinggi..kalau letakkan di wad..doktor akan inject antibiotik dan bagi full attention, memang cepat baik tapi kosnya memang mahal la. Setelah kami berbincang laki bini, kami decide nak letakkan dalam wad je..senang sikit sebab kebetulan minggu tu kami tak lekat di rumah sangat. Memang tak ada time nak jaga Cici. Kesian betul tengok Cici masa nak tinggalkan dalam wad..Doctor mintak deposit RM 100 dulu..balance pulak dibayar masa discharge nanti


Cooter dan Cici ni memang regular di St Angel Animal Medical Centre ni sebab service kat sana memang tip-top...doktor pulak friendly dan harga pun berpatutan. Sepanjang seminggu Cici berada di sana, kami tak risau pun sebab kami boleh call bertanya tentang status kesihatan Cici dan boleh datang melawat tiap-tiap hari. Patutnya kami boleh bawak pulang selepas 4 hari, tapi Cici belum recover dari flu lagi...cuma ada selera makan dan minum je. Mr Kudud decide nak bagi sampai dia pulih betul-betul baru kami bawak balik rumah. Sudahnya ngam-ngam seminggu..baru Cici discharge dari wad. Cuba teka bil Cici berapa? Total semuanya dalam RM 320..Duduk dalam wad seminggu + Injection Antibiotik + Ubat-ubatan lain...Amboi..sekali-sekala ko sakit Cici...kemain mahal lagi bil hospital ko kan!! Ini daddy ko pun boleh kena heart attack tau!!

Sampai je kat rumah..kemain lagi abang kesayangan dia ni sambut !! Tak nak berenggang langsung. 
Rindu kat adik Cici ke Cooter??



Love,
LIZA RAZAK



FOLLOW ME

- Posted using BlogPress from Liza Pypylamb's iPad

32 comments:

Noor Aini said...

Cian adik cici.. so cute.. rindu lak oyen kt umah (my pondan cat) hehe

Khai♥Rin : anies said...

alolololo cici..cian nyer diaaa eeee windu kt cooter...lama x jumpa kt blog ni ;-)

Leeza Eelza said...

comel je kucing2 sis.. Leeza dulu hantar kucing kat klinik vet kerajaan je..tapi antibiotik yg dorg kasi dlm bentuk tablet gitu.. macam telan panadol je gayanya=)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

comelnya cici.. semoga cepat sembuh..

Syazana Zainn said...

takpe la mahal sikit
janji cici dah betul2 sihat

:)

Nadya Dyana said...

semoga cepat sembuh kucing tu :)

Ratu Hatiku said...

seronoknya bila ada kucing.. uhuhuhu

NJihe.am said...

Salam singgah. Teringin nak bela kucing. Comel! studioous.blogspot.com

Hanis Nizam said...

comel je, ujung ekor je itam. hehe. kirim salam cici ye.

mujahidah maisarah said...

comelnye cici ngn abgnye cooter!

auni shahira said...

siannya demam er....cepat2 sihat ye cici

Alin Marlini said...

samala ngan kak alin...hari ni baru ada peluang nak bw

nohas said...

comelnya cici..manja ngan daddy nya..

dilabangiWORLD said...

comelnya dia
demam tuan nya kut erk.....hehehe
salam pagi dear

Siti Hajar said...

lamanye tak update belog! hehe. semoga cepat sembuh adik cici :)

sitiezahim said...

comelnya kucing pon masuk wad ek.. hehehe

Liza Razak said...

@Noor Aini : cute tapi nakal ya amat ni..hehe

Liza Razak said...

@Khai♥Rin : anies : saya selalu jugak update gambar diorg kat ig sis

Liza Razak said...

@Leeza Eelza : kat sini klinik vet kerajaan jauh sgt la pulak, terpaksa hantar kat swasta punya

Liza Razak said...

@Mizz Aiza (Dunia Kecil): sekarang dah gemuk dah sis..hehe

Liza Razak said...

@Syazana Zainn : betul tu sis...janji cici sihat :)

Liza Razak said...

@Nadya Dyana : sekarang dah gemuk pun sis :)

Liza Razak said...

@Ratu Hatiku : memang best sis :)

Liza Razak said...

@NJihe.am : nanti bela la seekor..boleh jadi teman bila sunyi

Liza Razak said...

@Hanis Nizam : nanti saya sampaikan salam sis yer :)

Liza Razak said...

@mujahidah maisarah : nakal diorg ni..hehe

Liza Razak said...

@auni shahira : sekarang dah sihat pun sis :)

Liza Razak said...

@Alin Marlini : kan..nak tak nak kena jugak cari masa :)

Liza Razak said...

@nohas : memang budak manja ni :)

Liza Razak said...

@dilabangiWORLD : salam pagi sis :)

Liza Razak said...

@Siti Hajar : thank you sis :)

Liza Razak said...

@sitiezahim : tu laa..diorg pun ada hospital khas jugak..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...