May 21, 2013

Makeup Review : Laura Mercier Black Violet Kohl Eye Pencil

Assalamualaikum.

Hari ni saya agak rajin sikit nak buat makeup review. Thank you kawan-kawan blogger yang request. Eyeliner ni yang terbaru saya beli kat Sephora Paradigm Mall. Saja gatal nak cuba eyeliner baru pulak...hehe. Lately saya macam gila sikit kat produk Laura Mercier ni selain all-time favourite brand saya Chanel dan Benefit. Banyak review positif yang saya baca mengenai produk Laura Mercier ni. So bila eyeliner lama saya dah habis, terus beli Kohl Eye Pencil ni.
 

APA KATA LAURA MERCIER ? 

Formulated specifically for lining the inside of the eyelid & the base of the lashes. The soft, creamy formula glides easily along the eyelid, creating a smooth and well-balanced line. The luxurious texture allows anyone to achieve the perfect "smoky eye" with maximum wearability. Each pencil contains a thicker diameter than the Eye Pencil to create a more pigmented, dramatic effect.

    

JENIS MATA SAYA :
Sensitif + Watery Eyes


Kebiasaannya memang saya akan beli eye pencil warna hitam. Tapi bila tengah belek-belek tu..alamak..warna hitam dia lain macam la. Tulis kat kotak warna Black Violet. Sah-sah bukan warna hitam betul kan. Saya cuba kat tangan..hitam dia agak kebiru-biruan sikit. Terus test kat mata pulak (kalau nak beli barangan mekap, seelok-eloknya bila pergi tak pakai apa-apa mekap. senang nak test kat muka) Eh...lawa jugak..Tengok harga...ermm..bolehlah.. Terus tangan ni google pasal eyeliner ni kat Makeup Alley..review dia boleh tahan jugak. Mula-mula macam agak ragu jugak sebab saya tak pernah guna produk Laura Mercier ni. Tapi tutup mata je la beli..kan..hehe


FIRST IMPRESSION :

Disebabkan warna eye pencil ni tak terlalu hitam...bila saya pakai di mata, mata tak nampak garang. Nampak lebih soft. Dalam gambar mungkin tak berapa nampak warna biru dia..tapi bila tengok dekat-dekat akan nampak. Lagi satu..eye pencil ni perfect untuk teknik smudging..Untuk mata sensitif dan cepat berair seperti saya ni..memang tak digalakkan lukis eye pencil ni di bahagian waterline. memang akan comot selepas beberapa minit. Paling baik lukis di lower line..itu pun kadang-kadang kalau cuaca terlampau panas, akan ada sedikit comot di bawah mata saya. Saya selalu guna bila cuaca tak panas sangat, takut nanti jadi mata panda pulak selepas beberapa minit keluar rumah..hehe. Walaupun eye liner ni bukan waterproof tapi saya masih suka disebabkan warna dia. Bila nak cuci kesan eyeliner pada mata...cuma cuci dengan wet wipes je..terus hilang. Saya mungkin akan repeat beli eye liner ni sebagai second eyeliner dan dipakai bila ada special occasion. 

 Ini gambar saya memakai Laura Mercier Black Kohl Eye Pencil :


PROS :
Sesuai untuk teknik smudging
Warna hitam kebiru-biruan..mata nampak lebih soft
Warna pigmented
Sesuai untuk dipakai untuk 'special occasion'

CONS :
Non waterproof
Cepat comot bila dipakai di bahagian waterline.
Tak begitu sesuai untuk mata sensitif dan cepat berair
Harga agak mahal untuk eye pencil yang 'non-waterproof'
Tak praktikal untuk dipakai hari-hari

HARGA RETAIL :
RM 69 ( 1.1g )
Boleh didapati di Sephora dan semua kaunter Laura Mercier



Rating? 6/10
Repurchase : YES (Only for second eyeliner)



Love,
LIZA RAZAK



28 comments:

Khai♥Rin : anies said...

ntah knape dr dulu sy x berapa suka jenis yg pensil ni... ;-)

Sue-Rya Qistina said...

saya x berminat dgn jenis x waterproof ni sbb mata saya pun jenis cepat berair jugak. hehehe
awk mmg gorgeous!

[sutera kasih] said...

sy x reti guna pensil ni, kalau guna msti comot huhu tp cantiklah kaler tu :)

LelakiSemalam said...

oooo....

Rapunzeel Cikilolo said...

hai...

follow sini...

mcm prnh jumpa di twitter kan?

aku pun tak gemar pakai yang pensil...

yanieyeap said...

Mcm best je produk ni..biase pakai eyeliner avon je..hehe

nurul storys said...

me lebih selesa guna pensil.. senang nak draw.. btway i pun minat makeup.. hehe

Addin Aisyah said...

Akk , thanks singgah and drop komen di blog sy. *terharu* :)

Sy baru nk try2 bljar pakai eyeliner, tp xthu la either yg pensil or jenis lain yg lbih mdah. Hehe

Addin Aisyah said...

Hehe. Sy bru blajar2 nk pakai eyeliner, tp still comot2 lgi. Hee

**thanks singgah n drop komen kt blog sy,akk. :) *terharu* hehe

Lavender said...

saya guna eyeliner from Mac.. btw, tq for reading my blog =)

Cikda said...

hi liza, cikda pun ada berangan nak pakai eyeliner ni..tapi tu la..mata jenis cepat berair n comot.. tak tahu mana yg sesuai.. selalu beli bodyshop tapi tak pernah yg istiqamah..

HeNRieTTa JoSe said...

Terang grisan dia....rietta xpndai pkai...

norhidana miswan said...

akak reti pakai body shop je, kalu yg lain2 msti pedih kalu berpeluh2...

akak nk nyebut pun pyh.. nk membeli lg lah tak penah hehehe

Amanina Mads said...

selalu pakai jenis cair..pensil tak reti pakai..hehe

Liza Razak said...

@khairin anies : selalunya jenis pensel ni tak tahan lama sis

Liza Razak said...

@sue rya qistina : samalah kita sis :)

Liza Razak said...

@sutera kasih : saya yang selalu guna ni pun kdg2 comot jugak

Liza Razak said...

@lelakisemalam : hehe

Liza Razak said...

@rapunzeel cikilolo : owh ye ke? nanti bolehlah tegur2 kt twitter :)

Liza Razak said...

@yanieyeap : nanti bolehlah cuba sis :)

Liza Razak said...

@nurl storys : yeay..samalah minat kita :)

Liza Razak said...

@addin aisyah : kena cuba byk jenis baru tau mana yg sesuai dengan kita :)

Liza Razak said...

@addin aisyah : hehe..kena praktis selalu br ok :)

Liza Razak said...

@lavender : ye ke? yg gel tu ke?

Liza Razak said...

@cikda : kena rajin baca review dàn mencuba mcm2 brand sis br boleh tahu yg mana sesuai dengan kita :)

Liza Razak said...

@henrietta jose : nanti bolehlah cuba sis..mesti cantik :)

Liza Razak said...

@norhidana miswan : maknanya mmg jenis body shop yg sesuai dengan mata sis :)

Liza Razak said...

@amanina mads : saya pun baru nak mencuba balik ni..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...