Jul 3, 2013

Leave The Gun, Take The Cannoli

Cannoli are Sicilian pastry desserts. The singular is cannolo (or in the Sicilian language cannolu), meaning "little tube", with the etymology stemming from the Latin "canna", or reed. Cannoli originated in Sicily and are an essential part of Sicilian cuisine. They are also popular in Italian American cuisine and in the United States are known as a general Italian pastry, while they are specifically Sicilian in origin. In Italy they are commonly known as "cannoli siciliani", Sicilian cannoli.
Cannoli consist of tube-shaped shells of fried pastry dough, filled with a sweet, creamy filling usually containing ricotta. They range in size from "cannulicchi", no bigger than a finger, to the fist-sized proportions typically found south of Palermo, Sicily.


Minggu lepas saya dan Mr Kudud berkesempatan merasa menu terbaru daripada Gloria Jeans Coffees, Damansara Height. Menu ni memang tak dapat kat mana-mana kat KL ni. Senang cerita ONLY in Gloria Jean' Coffees Damansara Height! Special recipe Cannoli ini didatangkan khas dari Sicily, Italy. Kepada penggemar pastri dan dessert harus cuba Cannoli ni. Saya berani jamin sedap sebab saya sendiri pun dah cuba. Habis semua perisa saya makan !


 Cannoli ni berasal dari Palermo, Sicily. Ia merupakan sejenis pastry dessert. 'Pastry dough' Cannoli ini digoreng, dan diletakkan filling berperisa di dalamnya. Setakat ini ada 4 perisa - Oreo, Butterscotch, Vanilla dan Yellow Custard. Minggu lepas saya hanya cuba 3 perisa sahaja..Yellow Custard belum ada lagi. Tak sabar nak cuba pulak minggu ni!! Ketiga-tiga perisa yang saya cuba haritu semua sedap tapi recommended dan very hot selling adalah Butterscotch. Filling dia memang sedap dan creamy. Pastry pulak rangup-rangup. Haih..memang tempting betul ! Harga Cannoli ni sangat affordable dan bagi saya murah..hanya RM 3.50 sahaja. Makan 2 ketul pun dah kenyang. Cannoli ni tak boleh dapat kat mana-mana cawangan Gloria Jeans Coffees biasa ..hanya di Damansara Heights sahaja. Kalau korang nak buat birthday surprise untuk yang tersayang pun boleh..Tukar pulak daripada asyik bagi surprise cake je kan. Cuba bagi Cannoli ni. Boleh makan ramai-ramai. Packaging pun cantik ala-ala Sicilian gitu...boleh feeling-feeling Godfather sikit :)


Antara selebriti yang dah cuba Cannoli ni..korang bila lagi?? :)


Teringin nak cuba Cannoli?? Jom serbu sementara trend Cannoli ni masih baru !

Gloria Jean's Coffees, Damansara Height :
Menara I&P 1 No 46,
Jalan Dungun, Damansara Heights
50490 Kuala Lumpur

Korang juga boleh like Facebook Fanpage Gloria Jean's Coffees Damansara Height di bawah ni. Mana tahu ada perisa baru Cannoli dan menu baru dari mereka.

Kalau dah cuba, mesti nak upload gambar kat Instagram kan? Korang boleh letak official hashtag untuk Cannoli ni
#lafamiglia #thecannoli


Rugi tau kalau tak cuba !


Love,
LIZA RAZAK





- Posted using BlogPress from Liza Pypylamb's iPad

28 comments:

Syafiqah Hashim said...

pika belum pernah try Cannoli ni Kak Liza..nampak mcm best je..awhhh...
btw, gambar-gambar Kak Liza semua nya cantik..suka lahh..

Normi Nieza said...

mcm best jer..:)

norhidana miswan said...

terliur nengok cannoli... mcm2 pesen n jenis yg ada ek

Asyik Izas said...

mcm sedap jea Cannoli ni..lps ni boleh try..:)

Khai♥Rin : anies said...

Murah tu liza..bleh try ni

Nurzulaiqa Nazri@Professor said...

x pernah rasa pon.huu

Mizz Aiza said...

nampak sedap..

tiga lalat said...

Salam.Tengok pon sudah kelihatan sedap.He.

HeNRieTTa JoSe said...

looks yummy to me...weekend nie xjd trun KL...maybe next time trun sana bleh rietta try....

Nurul Farahizzati said...

waaahh.. murah gila.. ala.. damansara je ke.. ?

elly nadyra said...

a must try nih

E'in said...

sedapnye kak... tp tp tp nape kat KL... huhu

ammelia yusoff said...

suka sangat makan desert. tapi jauh laa :(

ANNA MARIANA said...

menarik!! nice info :)

Liza Razak said...

@syafiqah hashim : thank you pika..nanti cubalah :)

Liza Razak said...

@normi nieza : memang best sis :)

Liza Razak said...

@norhidana miswan : a ah..ada mcm2 flavour sis :)

Liza Razak said...

@asyik izas : nanti tryla asyik..sedap tau

Liza Razak said...

@khairin anies : nanti ada masa trylah sis..serious sedap dan murah :)

Liza Razak said...

nurzulaiqa nazri@professor : nanti trylah sis..sedap!

Liza Razak said...

@mizz aiza : memang sedap sis..

Liza Razak said...

@tiga lalat : betul tu :)

Liza Razak said...

@henrietta jose : tak rugi cuba sis sbb lain daripada yang lain :)

Liza Razak said...

@nurul farahizzati : setakat ni ada kat damansara height je :)

Liza Razak said...

@elly nadyra : betul tu sis ! :)

Liza Razak said...

@e'in : tu laa setakat ni ada kt kl je :(

Liza Razak said...

@ammelia yusoff : nanti dtg kl, bolehlah cuba sis :)

Liza Razak said...

@anna mariana : welcome sis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...