Aug 6, 2012

Bazaar Ramadhan

{ Bazaar Ramadhan Puchong Prima . 30th July 2012 }



“Remember that wherever your heart is, there you will find your treasure.”
  Paulo Coelho,
The Alchemist



 Bila bulan Ramadhan menjelang, kebanyakkan kita mesti excited nak pergi bazaar ramadhan kan? Kat sanalah ada pelbagai jenis juadah berbuka puasa yang jarang-jarang kita boleh jumpa pada bulan lain. Saya dan Mr Kudud pulak memang tiap-tiap kali Ramadhan tiba, kami akan ke bazaar Ramadhan. Selalunya kami akan mencari kuih-muih. Nasi dan lauk-pauk saya akan masak sendiri di rumah


Juadah favourite yang kami selalu beli di bazaar Ramadhan sudah tentunya samosa, popia goreng, murtabak, karipap, kuih tepung pelita dan lompat tikam. Pegi mana-mana bazaar pun kami akan cari kuih-muih ini dahulu. Selalunya kami akan pergi bazaar yang terdekat dengan rumah, iaitu Bazaar Ramadhan Puchong Prima. Bazaar ni kalau lambat pergi memang sesak dengan pengunjung. Tapi kalau tak sesak, tak meriah pulak kan..hehe. Tahun ni, juadah favourite saya adalah mee celup. Jarang sangat dapat jumpa orang berniaga mee celup ni. Dah la mee celup kat Bazaar Ramadhan Puchong Prima ni memang sedap gila...Hampir setiap hari saya beli kat kakak mee celup ni. Harga pun murah, hanya RM 3.50 sahaja. Mr Kudud pun tak pasal-pasal minat jugak mee celup ni gara-gara terpengaruh dengan saya..hehe


Bagaimana dengan korang pulak? Bazaar Ramadhan mana yang menjadi pilihan?


{ Pictures Taken From Instagram . Follow Me : pypylamb }





Love,
LIZA RAZAK







64 comments:

jemarisuri said...

js pun singgah gak kt param tp hari weekend je...ari keja x smpt...hihi..

kalau kt putrajaya ni cam mahal jugak la param dia...^^

norinaomar said...

mee celup tu macamana liza?

sad to say that jubah yang saya beli dengan awak tu beso sangat sangat..terpaksa bagi kat adik saya (tu pun kalau dia muat la)

Nazirah Azeman said...

bazaar ramadhan dkt bukit rahman putra sg buloh.tp kene pegi sekali sekale jer sbb kalu pegi kompom bwk balik kiri kanan plastik mknn hehehehehhehee

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

dlu stiap hr g bzar..yg wajib dicari murtabak,keropok lekor,satay dan ayam bkar...uii! sdap!;)

Siti Sakinah Binti Ishak said...

wah! bestnya!

saya suka kuih tepung pelita

the must have food in ramadhan :P

Nina Zee said...

tak pernah lagi try mee celup..noob gila..hehe..
nmpak mcm sedap je..
dkt ampang ni ada pun bazaar ampang jaya jalan 1.. not much choice... but still ok...
fav menu ' murtabak & roti john...

atIEsAyAnGkAmU said...

salam liza,..


atie ni kalau boleh ari2 nk round bazaar...haha...

sbb malas masak..balik keje pun lambat..hehehe..

FARAH deeb said...

Karipap RM2??? Wauuu...! Mee celup tu tak pernah jumpe lagi kat PARAM sini hehe... JJCM: Day 16 Ramadhan 1433

Cik Saila said...

feveret saya bazaar sg.pusu, gombak :))

:: Mrs.Eady :: said...

dah lame tak pegi bazaar..

norhidana said...

mahai gk ek karipap besar tu sampai rm2, kalu selalu kt keramat tuh karipap bsr rm1 sebiji...

akak suke gk gi bazar tp kene dtg awal2, tak suke kalu dh sesak sgt...

SangRatoo said...

bazaar ramadhan kalau pegi dan tak kawal nafsu..boleh jadik gile..hehehe..apa² pon Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak utk Liza and suami sekeluarga :)

KhaiRin : anies said...

x g bazar pun sbb 'reda' msk sendiri.. hehehe

The ShomeL TwinZ said...

bazar ramadhan setahun skli jew ade, rugi klu x pergi kan hihihi

amalina husna said...

time nk p bazar semangat tp bila dah sampai xtaw plak nk beli apa..haha..

kuih lompat tikam?? o.0?
*drift cepat jumpa encik google..

♥MAMASYAZA♥ said...

akak ni dah berminggu asik mkn nasi kerabu. en. abah siap warning, tak lama lagi muka tu byk jerawat le asik mkn budu yg diletak dlm nasi kerabu...hehehehe

mummycda said...

Sama la akak suka beli kuih muih lagi...kadang2 jer beli makanan berat....mee celup akak first time dengar....

ascil.punye.lah said...

kita pergi bazar dekat uitm penang ni je,belum sempat pergi bazar luar.

✿Lady Ainaa✿ said...

wahhh, cantik betul gambar yg ditangkap walaupun hanya di bazar... org pndai snap gambar ni.. hewhew..

Ena selalu pergi bazar kt Petaling jaya SS2... tapi mana2 pun lyn, janji ada makan yg sedap.. heheh

Alin Marlini said...

Kak Alin tak pi mana2 bazar...jimat cermat

cha said...

kat tempat i ni sampai 4 bazar ramadhan ada. takdela boring sgt boleh pilih2 nak pegi mane kan hehe

liza♥aufa said...

dekat mana ni awak?

Aida Azryn said...

aaaa.. tak tahan tengok karipap tu. >____<"

Fel said...

Yummy! Saya pulak dah lama tak pergi bazaar.

Wanie Suhaini said...

Bazar pilihan: Taman Dato Senu~ ^^

Riena Haiqal said...

kalau saya memang bazaar kat labuan ni tak nak g la.. sebab memang sesak sangat dengan orang..a dui tak tahan...memang harga makanan pun sangat2 mahal juga la..

KUKUMALU said...

Bazar Ramadhan kalo sesak2 blh pening kepala. Nak pilih makann pn ssh sbb nmpak byg2 manusia.

apepon, mskn mak yang best!

Syafiqah Hashim said...

wahh! nak try mee celup tu..bila akak nak belanja sy ni..ehehehee :)

RazFiRa said...

Bazar Kinrara sebab tu je yg dekat dgn rumah. hehehehe

makanan pon ok la variety la jgk

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

ni la plg best bila time bulan puasa... :)

LubLy said...

my fav bazar..haha..coz dkt dgn rmh n byk choice..

Liza Razak said...

@jemarisuri : nasib baik kat puchong tak mahal sangat...

Liza Razak said...

@norinaomar : x boleh alter ke sis jubah tu?

Liza Razak said...

@Nazirah Azeman : betul tu..kalau tak beringat memang berpuluh2 bag plastik nanti kita shopping..hehe

Liza Razak said...

@~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ : betul tu..semuanya nampak sedap bila puasa

Liza Razak said...

@Siti Sakinah Binti Ishak : samalah...saya pun suka jugak :)

Liza Razak said...

@Nina Zee : saya pun suka roti john jugak :)

Liza Razak said...

@atIEsAyAnGkAmU : saya yang houssewife ni pun kdg2 mlas memasak..hehe

Liza Razak said...

@FARAH deeb : tu la...jarang boleh jumpa mee celup ni kat mana2 sebenarnya

Liza Razak said...

@Cik Saila : apa yang special kat sana yer?

Liza Razak said...

@:: Mrs.Eady :: cuti nanti bolehlah pergi :)

Liza Razak said...

@norhidana : betul tu...kalau sampai lewat confirm sesak gile

Liza Razak said...

@SangRatoo : betul tu...salam ramadhan sis :)

Liza Razak said...

@KhaiRin : anies : rajinnye sis memasak :)

Liza Razak said...

@The ShomeL TwinZ : betul tu :)

Liza Razak said...

@amalina husna : sedap woo kuih lompat tikam

Liza Razak said...

@mamasyaza : nasi kerabu memang sedap kalau dibuat juadah berbuka

Liza Razak said...

@mummycda : tulah..kalau nak buat kuih x de sapa yang nak makan pulak :)

Liza Razak said...

@ascil.punye.lah : oklah tu daripada x de kan

Liza Razak said...

@✿Lady Ainaa✿ : thank you sis

Liza Razak said...

@Alin Marlini : rajinnye kak alin masak :)

Liza Razak said...

@cha : wahh...untungnya :)

Liza Razak said...

@liza♥aufa : kat puchong prima :)

Liza Razak said...

@aida azryn : hehehe

Liza Razak said...

@Fel : cuti nanti..try la pergi :)

Liza Razak said...

@Wanie Suhaini : apa yang special kat sana?

Liza Razak said...

@Riena Haiqal : owh ye ke? baik masak kalau macam tu..lagi jimat :)

Liza Razak said...

@KUKUMALU : betul tu...masakan mak paling best !!

Liza Razak said...

@Syafiqah Hashim : meh la dtg puchong..akak belanja :)

Liza Razak said...

@RazFiRa : betul tu..bazaar kinrara memang best

Liza Razak said...

@Ahlam Miera Amirul Shafie : betul tu :)

Liza Razak said...

@LubLy : betul tu :)

Ain SSB said...

Woahh rindunya! Kita takde bazaar Ramadhan disini! huhu.

Liza Razak said...

@Ain SSB : alolo ciannyer...nanti balik malaysia, bolehlah pergi bila ramadhan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...