Jun 26, 2013

Singapore Trip : Gardens by The Bay

“It's the possibility of having a dream come true that makes life interesting.”
  Paulo Coelho, Alchemist


Entry sambungan :



{ Woodlands Ave 1 }


Sambung pulak kita di hari kedua saya di Singapore. Awas..entry ni sangat panjang tau ! Penuh dengan gambar-gambar. Saya akan pendekkan cerita...sehabis detail yang mungkin ya. Sebelum kita mulakan cerita..sebenarnya ada benda tak best terjadi kat sana. Tiba-tiba DSLR saya bateri drained. Kecewa betul saya masa tu. Sudahnya kami terpaksa guna apa yang ada untuk snap gambar, Ipad Mini, Samsung Galaxy S4 (Mr Kudud punya) dan Iphone 5 (Adik saya punya). So kebanyakkan gambar-gambar kami di Singapore semuanya snap dan edit pakai Ipad dan handphone. Nasib baik hasilnya tak mengecewakan..cantik jugak cuma tak sharp macam pakai DSLR. Baik ada daripada tak ada langsung kan..hehe

So pagi Khamis, kami ramai-ramai termasuk family Ayah Alang saya bertolak ke Gardens by The Bay, destinasi pertama kami. Kami bertolak dari Woodlands dengan menaiki van pukul 11 pagi. Jauh la jugak Gardens by The Bay ni dari Woodlands. Ikut highway ambil masa dalam 45 minit. Dalam perjalanan tu...cuci mata tengok permandangan Singapore dan camwhoring (macam biasalah kan..)

{ Gardens by The Bay }


Gardens by the Bay  is a park spanning 101 hectares (250 acres) of reclaimed land in central Singapore, adjacent to the Marina Reservoir. The park consists of three waterfront gardens: Bay South Garden, Bay East Garden and Bay Central Garden.Gardens by the Bay is an integral part of a strategy by the Singapore government to transform Singapore from a "Garden City" to a "City in a Garden". The stated aim is to raise the quality of life by enhancing greenery and flora in the city. First announced to the public by Prime Minister, Mr Lee Hsien Loong during the National Day Rally in August 2005, Gardens by the Bay is intended to become Singapore's premier urban outdoor recreation space, and a national icon. An international competition for the design of the master plan, held in January 2006, attracted more than 70 entries submitted by 170 firms from 24 countries. Two firms – Grant Associates and Gustafson Porter – were eventually awarded the master plan design for the Bay South and Bay East Gardens respectively. The park has proven extremely popular for event planners, with demand so high that the park has had to limit the number of events to three a week.

 Supertree Groove. Cantik gila kan?


Sampai je kami kat sana...terpinga-pinga nak tahu berapa harga tiket masuk dalam Gardens by The Bay ni  Rupa-rupanya cousin saya, Abang Sham dah siap-siap belikan tiket untuk kami..wahh terharu betul. Masuk je kat dalam Gardens by The Bay..terkagum sekejap. cantik betul! Saya ni bukanlah peminat bunga tegar tapi bila tengok bunga-bunga kat dalam ni terus bertukar jadi peminat bunga! Beberapa bulan sekali Gardens by The Bay ni akan tukar tema. Masa saya pergi tu temanya, Flight of Fancy.


Nampak tak muka kagum saya dan Mr Kudud tu? Salah..bukan muka kagum tu..muka gedik! 


Masuk dalam Gardens by The Bay ni tak payah risau panas ke apa. Fully air conditioned. Sejuk je jalan-jalan dalam ni.


Sculpture dan tumbuh-tumbuhan kat dalam semuanya datang dari serata dunia.Memang rugi kalau tak bawak camera masuk dalam ni.


Masa ni kami masuk dalam Cloud Forest..air terjun buatan tu awesome sangat.Belakang air terjun tu ada tangga dan pelantar bertingkat.. So boleh tengok air terjun dari pandangan dalam. Cool kan? Ok..cukuplah saya membebel...jom layan gambar-gambar kami di sana...


 Nasib baik ada Keek ni kan...so boleh lah saya snap video pendek untuk kenang-kenangan. Kadang-kadang lagi best tengok video dari tengok gambar kan. Esok kalau sempat saya upload gambar kami ke destinasi seterusnya...Resorts World Sentosa


p/s : Pictures Taken With Ipad Mini, Samsung Galaxy S4 & Iphone 5





Love,
LIZA RAZAK







- Posted using BlogPress from Liza Pypylamb's iPad

23 comments:

Khai♥Rin : anies said...

kalu sy msk sini, rs nyer mcm nk pasang khemah je..sejukkkk

Normi Nieza said...

nak ole2 dr singapore..hihik

Cikda said...

wah mau lenguh jugak kaki mau jalan pusing garden by the bay ni. tapi yg penting aircond kan..?

dah yg paling penting sekali ada org sponsor hehehe.. bestt gitu.

award diberi pada pic muka org yg 'kagum' tu..

Mizz Aiza said...

bnayak juga tempat menarik untuk dilawati di singapore ni ya? dalam peta kecil je negara tu..

tenku butang said...

amboih.. bestnye jengjalan ke Singapore.. siap bua keek sekali.. hee.. hepi2 selalu.. =)

salam.. teman datang curi2 masa kunjungbalas tuan tanah disini.. thanx sudi singgah n baca entri teman yea.. jangan lupa singgah selalu yea.. heee.. salam meriah..

Zura Lee said...

garden by the bay tu kalu belah mlm lg cantik kan sbb ada lampu2 cantik...

Syazana Zainn said...

ohsemmmmnya :D


air terjun! :D

Amanina Mads said...

bestnya.. guna lens fish eyes ke? cantik

Hanis Nizam said...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa suka semua gambar. lawaaaaaaaaaaaa

cha said...

cantikla garden by the bay. tiket berapa u?

Addasyuhadadisini said...

saya pun dah prnh smpai..best jenjalan sna..tapi kna sdiakan duit skit la..hehe

elly nadyra said...

eh eh best la garden tuh menarik lak tgk pic2 liza

Liza Razak said...

@khairin anies : betul tu sis..dah la pemandangan pun cantik :)

Liza Razak said...

@normi nieza : next time saya pergi lagi..saya beli ole2 extra..aritu beli cukup2 je :)

Liza Razak said...

@cikda : tulaa...kagumlah sangat kan..hehe

Liza Razak said...

@mizz aiza : a ah..kat sana ada byk tpt menarik utk dilawati :)

Liza Razak said...

@tenku butang : sekali sekala holiday mcm ni mmg best

Liza Razak said...

@zura lee : tu laa..next time nak pergi sebelah malam pulak :)

Liza Razak said...

@syazana zainn : air terjun buatan tu tau :)

Liza Razak said...

@amanina mads : a ah.saya guna fish eye lens :)

Liza Razak said...

@hanis nizam : thank u sis :)

Liza Razak said...

@cha : x pasti pulak sbb aritu cousin belanja..rasanya around 28 dollar kot

Liza Razak said...

@addasyuhadadisini : betul tu..tiket agak mahal sebenarnya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...