Mar 16, 2012

How I Love My Cat

You Can't Own a Cat.The Best You Can Do Is Be Partners
Sir Harry Swanson


Ada yang bertanya pada saya macam mana saya jaga kucing saya, Cooter.Saya ni masih sangat baru dalam penjagaan kucing ni.Selalunya saya berpandukan kepada forum-forum kucing seperti Petfinder.My dan kawan-kawan yang otai gila dalam arena membela kucing ni.Parents saya pon sangat suka kucing so dari kecik lagi saya memang minat membela kucing.Hari ni saya just nak share cara saya membela Cooter.Tak semestinya betul...lain orang lain caranya kan? Ini pon saya belajar dari forum Petfinder.My .Bagus forum ni sebenarnya.Kita boleh belajar macam-macam tentang penjagaan kucing yang betul.


Benda pertama yang patut ada kalau membela kucing ni adalah Cat Collar.Ada setengah kucing tak suka pakai collar ni.Kalau nak senang, ajar dari kecik pakai.Kalau untuk kucing outdoor, bagus dipakai untuk menunjukkan pada orang yang kucing ni dah ada tuan.So peratus kucing hilang atau kena kidnap tu kurang lah sikit kan?Pada saya selain untuk menghensemkan kucing saya, collar ni memudahkan saya mencari kucing saya ni bila dia menyorok dalam rumah.Dengar loceng je dah tau dia kat mana.Saya ni pulak jadi satu habit pulak kerja nak membeli collar baru.Pantang nampak cantik sikit,nak tukar baru.Yang latest ni saya beli leather cat collar..tahan lama sikit kan?hehe


Travel Carrier ni pon penting jugak bila nak travel ataupon kalau nak bawa kucing ke Vet.Tak silap saya kebanyakkan vet sama ada swasta atau kerajaan diwajibkan bawa kucing menggunakan travel carrier.Saya beli travel carrier ni kat Pet Safari, Ikano.Sebenarnya carrier ni untuk anjing.Tapi disebabkan carrier ni ada corak animal print terus rembat tanpa segan silu...hehe.Eh...eh tuan dia pulak yang melebih-lebih.Saya suka carrier ni sebab agak besar,selesa sikit kalau nak bawak si Cooter ni travel mana-mana.



Tempat makanan untuk kucing pon penting jugak.Kena selalukan bersihkan dan pastikan selalu provide air yang bersih untuk mereka minum.Letakkan tempat makanan ni kat kawasan yang mereka senang ada access


Part makanan ni paling penting.Dulu saya main belasah je bagi jenama macam-macam.Bila saya buat research kat forum-forum kucing ni,baru saya tau makanan komersil ni tak bagus untuk kucing untuk jangka masa panjang.Boleh kena macam-macam penyakit especially kucing indoor macam Cooter ni.So terpaksa la keluarkan duit lebih sikit untuk beli makanan premium.Dulu saya bagi makan kibbles brand Orijen, tapi lama-lama Cooter ni dah jemu.Terpaksalah tukar kepada Royal Canin Hair & Skin.2 kg ni.Boleh la tahan 1 bulan setengah.Kopak jugak la duit tapi asalkan kucing saya boleh hidup lama, layankan je la.Selain dari kibbles, saya bagi makan ayam rebus kosong.Saya bagi makan 3 kali seminggu.Hasilnya badan Cooter nampak lebih gebu,muscular dan bulu jadi cantik


Multivitamin pon saya kasi jugak.Saya bagi brand Kitzyme-Healthy Cat.Fungsinya untuk boost immune system dan mencantikkan bulu.Dulu Cooter ni pernah kena selsema teruk.Vet sarankan saya bagi makan multivitamin.Ini pon saya beli sebab ramai yang recommend vitamin ni bagus dan harga pon antara yang murah berbanding brand lain.Satu botol ada 30 biji dan kena bagi makan tiap-tiap hari.Satu botol ni boleh la tahan sebulan.Harga dalam RM 29.90.


Kadang-kadang kucing ni kena jugak dimandikan sekali sekala.Since Cooter ni stay dalam rumah je,saya hanya mandikan 2 kali sebulan.Cooter ni sangat senang untuk dimandikan..selalunya lepas mandi saya akan blow dry bulu dia sampai kering.Untuk shampoo saya beli botol besar terus.Malas nak beli selalu.


Part cat litter ni sangat penting untuk kucing indoor.Kena pandai memilih jenis cat litter yang sesuai dengan korang dan kucing.Ada jenis kayu,kertas dan pasir.Saya pilih jenis pasir sebab senang nak clumping dan kurang berbau.Boleh diflushkan dalam toilet bowl.Tapi ikut brand jugak.So far saya pakai brand Cindy's Selection ni tak de masalah bau sangat.Saya beli pek 10L.Boleh tahan lama sikit.


Aksesori lain adalah pengetip kuku dan sikat kucing.Cooter ni tak pandai simpan kuku kalau main.So terpaksa potong dan asahkan kuku dia selalu.Kalau tak habis calar-balar kulit.Selalu saya akan potong kuku dia bila dia nyenyak tido.Kalau tak confirm dia mengamuk.Sikat pulak saya akan guna setiap hari.Boleh buang bulu-bulu dia yang gugur


Kalau rasa sayang dengan sofa dan perabut korang semua, belilah scratching post.Ada pelbagai jenis bentuk.Saya beli yang murah je.Tapi kadang-kadang si Cooter ni bedal jugak cakar sofa saya kalau dia nak attention.Mau tak saya mengamuk!!


Yang ni tak de pon tak per.Saya beli sebab dulu Cooter ni ada earmites kat telinga dia.Susah nak cuci.Tapi bila ada ear cleaner ni senang gila nak cuci telinga Cooter ni.Senang je nak guna...cuma titiskan pada cotton bud dan korang boleh cuci dengan mudah.

Selain dari basic yang saya share ni...ada lagi maintenance yang perlu diambil kira seperti vaccination, deworm dan spaying/neutering.Vaksin ni perlu untuk mengelakkan kucing kita terkena penyakit berjangkit yang serius seperti FIV.Deworm ni untuk membunuh cacing.Spaying/Neutering ni terpulang la pada korang nak buat ataupon tidak.Saya belum buat lagi sebab Cooter ni belum disuntik vaksin kedua.Lepas tuh baru boleh dikasi.Kasi kucing ni boleh mengurangkan stress dan jangka hayat kucing akan lebih lama.Kalau nak lebih mudah..stick to one vet sahaja.Senang nak refer bila ada apa-apa.Sekarang ni saya jadi regular kat St Angel Animal Medical Centre Puchong.Servis bagus dan dekat dengan rumah saya.

Saya ni tak de anak lagi sebab tuh la sanggup berhabis untuk kucing..hehe.Ye la...Cooter & Chombee je peneman saya di rumah bila saya duduk sorang-sorang.Tak pe la kan...mana tau rezeki saya akan lebih murah selepas ni.Kadang-kadang lagi banyak kita spend untuk jaga haiwan terbiar ni,lagi murah rezeki tau.Kalau tak murah rezeki pon,yang penting dapat pahala.Kadang-kadang kesian saya tengok kucing-kucing jalanan ni.Tak cukup makan dan terbiar.Rasa nak jaga je semuanya.Tapi apakan daya,saya mampu bela seekor je buat masa sekarang :)

So itulah dia serba sedikit saya share cara saya jaga Cooter :) Till Next Time !!



From Puchong With Love,
LIZA RAZAK

35 comments:

jemarisuri said...

dulu js ada jugak pets tapi skrg dh takde ...huhu...


***cantik kucing awak tu...ada baby ke?...hehe

salam kenal dan js pun dh follow sini..

Sue-Rya AQ said...

sgt comel! :)

.: iEyLa :. said...

complete set tuk penjagaan kucing...
memang untungla si cooter ni dpt tuan mcm sis.. :)

F.A.R.A.H. deeb said...

Saya sayang kucing jugak!!!! Yeay! Jemput singgah my latest entry: Lelong! Lelong!

sharz syaz said...

suke sangat entry ini!! =D

ummiross said...

comelnya Cooter..
Hehe..travel carrier tu sama ngan cicie punya, kucing ummi.

Liza Razak said...

@jemarisuri : belum ada baby sendiri lagi :)thank you follow saya :)

Liza Razak said...

@sue-rya aq : thank you :)

Liza Razak said...

@ieyla : haha..untunglah sangat kan

Liza Razak said...

@f.a.r.a.h deeb : sama lah kita..sayang kucing :)

Liza Razak said...

@sharz syaz : thank you :)

Liza Razak said...

@ummiross : yeay..sama lah..saya suka corak animal print kat carrier ni.style sgt

KhaiRin : anies said...

diakui menjaga kucing ni agak cerewet.. kdg2 maintenance dia je lbh tggi drpd tuan dia..tp reda je la..mudah2an nnt dia akan doa kt Allah utk memasukkan kita ke dalam syurga...aminnnnn

|| NaFiRaa || said...

waahhhh.. cukup semua kelengkapan kucing.. bertuahnye kucing dibawah jagaan Liza.. hehehe..

Clara Rella said...

wow! cmtu skli akq jge? tabiklah..

clara jge kucing cmtu2 je. Takde kolar. tmpat makan, clara bg gne pinggan makan.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kawaiiiii neko uols
ai loikeee
sini nak bela neko punya mahal beribu2 taw sebab include ngan insurance bagai...sini x der kucing liar....mmg nak bela binatang kat sini pakai modal yg byk....bagus sgt uols jaga neko tue betul2

Fiq Ras said...

wahh! hensemmm nya cooter! nak pinjam seminggu bolehhh?? hihi ;p

HeNRieTTa JoSe said...

so cute.....cik abang kita sangat suka kucen....

~SaL IjOu~ said...

sgt teliti kamu..untung betul Cooter~ ^^

akuiwana said...

sy igt bela kucing ni senang je.rupanya complicated jugak..first time sy tgk brg2 kucing byk mcm ni!

Amirah Jafri said...

you stay puchong?? hehehe me too! omeyyyy kucing !

♥ p a a n i ♥ said...

comel kuceng :P

MumMe said...

Hye Cooter...ours is Fluffy...bagus sgt info Liza especially scratching equipment tu...tq...

Liza Razak said...

@khairin anies : harap2 nya begitulah..Insya Allah

Liza Razak said...

@nafiraa : hehe..thank you

Liza Razak said...

@clara rella : awak bg makan kat kucing pon dah cukup baik :)

Liza Razak said...

@lady ayu : ye ke? kat malaysia ni kucing terbiar bersepah2..kesian tgk

Liza Razak said...

@fiq ras : meh la dtg umah amik..hehe :)

Liza Razak said...

@henrietta jose : ye ke? ada bela kucing x?

Liza Razak said...

@sal ijou : hehe..

Liza Razak said...

@akuiwana : maintenance diorang kdg2 lagi mahal dr tuan diorg..hehe

Liza Razak said...

@amirah jafri : awak puchong kat mne?

Liza Razak said...

@paani : thank you :)

Liza Razak said...

@mumme : sharing is caring :)

Adiba said...

Orijen kat puchong beli kat mane yea?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...