Aug 19, 2011

Misi Kemanusiaan Menghantar Chombee Ke Hospital Veterinar

Kalau dah sayang macam ni laa..luka sikit pon nak hantar pegi hospital kan.Lebih dari tuan dia sendiri.Kitorang pon sakit tak pegi klinik tau..haha

Minggu lepas saya discover Chombee ade perangai pelik sikit.Kerja nak scratching leher..Mula-mula ingat biasa.Lepas tu saya nampak ade darah kat paruh die.Adeh...freak out sebentar bersama Kit Kat sekejap !! Rupa-rupanya ade cut sikit kat leher dia.Jenuh fikir dari mana laa dia dapat luka tu...sampai sekarang tak tau punca kenapa.


Sudahnya solution paling mudah anto je pegi vet.Animal Medical Centre kitorang selalu pegi sebab dulu penah hantar Chicken ke sini..So..Selasa lepas...dalam pukul 4.30 petang baru hantar Chombee ke Animal Medical Centre,Jalan Tun Razak .Jauh kot kalau dari Puchong.Nasib baik kebetulan kitorang memang ada hal di KL Sentral, alang-alang dah ada kat KL tuh, anto je laa Chombee sekali


Lepas registration...kena tunggu doktor kejap.Time ni Chombee dah bising-bising.Agaknya dia takut dengan bunyi anjing kat situ.Time tuh saya harap sangat tak serious.Nanti kena admit masuk wad memang masak laa kitorang.Tak raya laa jawabnya...hehe.Bil kat sini memang mahal..huhu


Bila doktor dah panggil, Chombee tetibe pulak jadi buas gile.Agaknya dia dah tau orang nak check luka dia tuh.Berlari-lari lak....jenuh laa doktor tuh nak check kan luka dia tuh.Lepas dah check,doktor cakap actually luka tuh dah kering.Kena bagi makan antibiotik je untuk elak infection.Fuhhhh...lega


Sudahnya...bila dapat bil...nasib baik RM 47.Mahal jugak laa..tapi better dari RM 120 time kitorang hantar Chicken dulu..hehe.Doktor cuma bagi antibiotik sahaja.Tengah-tengah bulan macam ni al maklum le,duit memang ngam-ngam je sampai dapat gaji sebelum raya.


So kitorang kena bagi antibiotik ni selama seminggu.Lepas tuh tak boleh bagi makan dah.Hopefully next week dia dah ok.Nanti tak tido lena laa saya dah Mr Kudud..haha.Tapi sebenarnya the best vet untuk burung ada kat UPM Serdang.If let say Chombee makin teruk,memang kena refer kat UPM laa jawabnya....

Tapi so far..perangai si Chombee sama je.Aktif kemain. Tawaf dalam rumah tuh memang wajib.Lepas tuh kasi sepah rumah..Sabo je laa melayan si kecik ni..hehe

Btw, saya dah berjaya beli baju raya.Haa...hamik kau...2 pasang terus beli!!Nanti saya cerita untuk next entry yerr


Till Next Time !!

From Puchong With Love..






20 comments:

mOon jOhari said...

...kita sakit reti ckp...tapi binatang x reti ckp....sbb 2 kita sggp htr kinik....kan?

dzafira said...

Bela burung rupanya.. Ingatkan ape la Chombee tu.. Apa nama burung ni eh ?

Rajinnya membela binatang.. Sy langsung tak ada bela apa2 sebab takut tak terjaga...

NM02 said...

hi chombee

eintan nurfuzie said...

privat eyek...wow...mahal gak private ni

misya said...

salam kenal,folow u,cutenyer chombee ni

Azhariah Zuber said...

mmg haiwan punya medical lagi mahal dari manusia...dulu ada kucing duduk ward ribu2 makan..hehe

Cik Kiah said...

iii...cian kat chombeee...

Shybie Hasliza :) said...

selalu kucing je anta kt clinic . burung pun ad gak kan?
comel je name.

aTy _faRed~ said...

name kat pack ubat tu sangat comel..!! heheh.. saye pon macam tu... sakit jer nak hantar ke klinik.. kekadang beratus2 sebab siap admit kat wad..:)

Liza Razak said...

@moon johari : memang sanggup hantar sbb chombee ni comel sgt !!

Liza Razak said...

@dzafira : burung ni spesis budgie..murah je kat pet shop.kalau bela dr kecik lg best

Liza Razak said...

@NM02 : nanti saya bagitau chombee :)

Liza Razak said...

@eintan nurfuzie : a ah...terpaksa lah sbb x semua vet boleh treat burung..huhu

Liza Razak said...

@misya : salam kenal to u too..

Liza Razak said...

@azhariah zuber : nasib baik chombee kena rm47 je.kalau ribu2,jwbnye x beraya la saye..hehe

Liza Razak said...

@cik kiah : kesian ugak kat tuan dia yg kering poket ni..hehe

Liza Razak said...

@shybie hasliza : a ah..burung lagi susah sbb bkn semua vet boleh treat burung ni..hehe

Liza Razak said...

@aty_fared : betul tuh...takut je mase tuh kalau2 chombee kena masuk wad..nasib baik minor injury je

syakey said...

chombee pn kalah org biase bil kliniknya. :D

Liza Razak said...

@shakey : tu laa..mummy die pon x gi klinik.g hospital gomen je.br byr rm1...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...